University of New South Wales

CoastSnap is een Australisch initiatief, voortkomend uit een samenwerkingsproject tussen de University of New South Wales (Water Research Laboratory) en de deelstaat New South Wales in 2017. In eerste instantie waren er twee CoastSnap stations langs de noordelijke stranden van Sydney geïnstalleerd. Het eerste station is op 17 mei 2017 geplaatst bij Manly Beach. Kort daarna, op 23 mei 2017, is het tweede station geïnstalleerd in North Narrabeen.

De gegevens voortkomend uit deze twee stations zijn gebruikt voor de evaluatie van de CoastSnap-techniek en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Coastal Engineering.

De algoritmen ontwikkeld voor deze eerste twee CoastSnap stations zijn vervolgens vrijgegeven. Dat heeft geleid tot een snelle toename in het aantal CoastSnap stations over de hele wereld. Een overzicht hiervan is te vinden op www.coastsnap.com. De Universiteit Utrecht plaatste het eerste CoastSnap station aan de Nederlandse kust, op 3 maart 2020 in Egmond aan Zee. Sindsdien heeft de Universiteit Utrecht meerdere CoastSnap-stations geplaatst.